У Городищенській громаді відбулась панахида за загиблими в Красному Саду. ФОТО

19.04.2022

19 квітня 1943 року волинське село Красний Сад назавжди зникло з карти України. У цей день ворожі загарбники вбили 104 мешканці, серед яких дев’ятимісячне немовля. Від села лишилося згарище. 

Від дня Красносадівської трагедії (територія Михлинського старостинського округу), де вбито понад сотню мирних жителів та знищено село, сьогодні виповнюється 79 років.

Посадові особи місцевого самоврядування, працівники структурних підрозділів Городищенської ТГ, місцеві депутати та небайдужі жителі с.Михлин сьогодні вшанували пам’ять про невинно вбитих красносадівців. Присутні хвилиною мовчання пом’янули загиблих земляків та поклали квіти до пам’ятника з поіменним списком усіх закатованих і пам’ятного знака на місці вбивства мешканців села (біля криниці).

Настоятель Різдво-Богородичного храму с.Михлин Михайло Стрільчук звершив чин панахиди за загиблими та виголосив проповідь, у якій закликав пам’ятати цю подію та молитися Богу, щоб такі лихоліття оминали нашу рідну землю та щоб в Україні настав довгоочікуваний мир.

У понеділок, 19 квітня 1943 року близько 10-ї ранку село Красний Сад оточили військові, одягнуті в нацистську форму. Зі 116 жителів загинули 103, а сто четвертим став мешканець сусіднього села Бережанки, опинившись у час масової страти в Красному Саду. Серед знищених були діти: 20 шкільного віку, 8 дошкільнят і одне дев’ятимісячне немовля.

Українці Красного Саду стали одними із перших жертв польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни. Вони були вбиті німцями і поляками, які перебували на службі у німців.

Більше про трагедію Красного Саду можна дізнатися за  посиланням .

Читайте головні новини Городищенської громади також на нашій сторінці у Facebook Городищенська громада

 

Gorodishe2
дія центрів 1 1
Covid19b

АРХІВ НОВИН

Історія