Гендерна уповноважена отримала літературу від представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні

29.12.2020

134108263 140050774549868 4630827661863891748 OУповноважена особа (координаторка) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильства за ознакою статі Галина Бакош отримала тематичну підбірку літератури від представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

Про подаровану колекцію пані Галина розповідає на сторінці Гендерна уповноважена Городищенської громади .

“Інша оптика: ґендерні виклики сучасності” – це унікальне поєднання текстів. Перед вами спроба означити та проаналізувати тенденції, закономірності та загрози у “війні статей”. Це актуальні наукові розвідки, які досліджують категорію ґендеру в межах літературознавства, соціології та політології, шукаючи нову мову та цінності, що зможуть відповідати на виклики сучасного культурного простору.

Крім того, це спроба торкнутися інтимного: у збірці ви знайдете спогади знакових культурних діячів та діячок, які мали щастя знати одну із найважливіших постатей нашої гуманітаристики, засновницю ґендерних студій в Україні – Соломію Павличко.

“Жінки Центральної та Східної Європи у Другій Світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства”. У збірнику наукових праць представлено розвідки українських та зарубіжних дослідниць і дослідників, в яких проаналізовано найрізноманітніші аспекти специфічно жіночого досвіду Другої світової війни на теренах Центрально-Східної Європи. Висвітлені маловивчені питання участі жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях і примусової праці в Третьому райху, розкрито гендерну специфіку Голокосту, порушено складні питання насильства над жінками та співучасті жінок у насильстві в роки війни. Збірник також дає уявлення про сучасні феміністські підходи до вивчення теми “жінка і війна”.

Якими чоловіки бачать себе і якими їх бачать інші, чого від них сподіваються і вимагають, за що засуджують і карають, як це позначається на можливостях самореалізації в суспільстві та загальні якості життя, як історично розвивалися уявлення про маскулінність і чому нині можемо говорити про кризу маскулінності – Тамара Марценюк пропонує відповіді на ці та багато інших питань у книзі “Захисники Галактики: влада і криза в чоловічому світі”.

 “Сімейна цінність: спогади мами гея”. “Кожен ґей має батьків, і ці батьки мають, либонь, такі самі турботи й запитання, що й були у нас із чоловіком. Ми всі страждаємо, коли наші діти зазнають непоправної кривди через жорстокість інших, ми плачемо, коли нам нагадують, що ніхто не проживе їхні життя за них і неможливо захищати їх вічно. Хоч я можу не відати, хто ви і чому читаєте цю книжку, зрозумійте ось що: ви не самі. Я хотіла б, аби кожен, хто бореться з такими самими страхами, міг повернутися до них обличчям і сміливо їх зустріти. Я з власного досвіду дізналася: це додає сил. Я підтримую вас, хай ми і незнайомі. У світі є мільйони сімей із дітьми-ЛГБТ, і всім цим дітям потрібні батьківська чуйність і любов. Обійміть своїх дітей і скажіть, що любите їх”, – закликає авторка книги Рубі Ременда Свансон.

Також у зібранні подарованих книг :

  • “Голоси: жінки та інвалідність”;
  • Олена Стрельник “Турбота як робота: материнство у фокусі соціології”;
  • “Урбанізм і фемінізм” 4;
  • Йозеф Бойс “Кожна людина – художник”.

Фонд імені Гайнріха Бьолля — це неурядова ресурсна організація, яка популяризує демократичний порядок денний та змінює публічний дискурс з метою зеленого демократичного розвитку. Фонд є частиною Зеленого політичного руху Німеччини і ЄС. У Німеччині Фонд працює з 1997 року і з часом розширив мережу до 32 регіональних представництв у 60 країнах світу на чотирьох континентах.

Фонд названо ім’ям письменника, Нобелівського лауреата Гайнріха Бьолля, який сповідував близькі нам принципи — захист свободи, громадянську активність і толерантність.

Читайте головні новини Городищенської громади також на нашій сторінці у Facebook Городищенська громада

 

Gorodishe2
дія центрів 1 1
Covid19b

АРХІВ НОВИН

Історія